keliru tentang cita cita

Go down

keliru tentang cita cita

Post  mawarmerah94 on Sun Jan 02, 2011 12:50 pm

assalamualaikum, sy berumur 17 tahun.
sy sedang keliru..
sekarang sy ambil aliran sains tulen..
oleh itu, sy keliru tentang cita cita..
sy ingin menjadi doktor kerana sy minat biologi..
tp keturunan sy cikgu.. adik beradik mak sy kesemuanya cikgu..
my parents tak bagi sy menjadi doktor kerana pak cik sy pernah ingin menjadi doktor tetapi final exam gagal..lastly jadi cikgu juga..

namun, sy tak yakin mahu menjadi guru kerana kawan saya berkata suara sy slow, tak garang.. sy sedarkan itu,.. then, sy tak pandai sangat nak berkomunikasi kerana sy pendiam sebab sy anak tunggal..

terima kasih

mawarmerah94

Posts : 1
Join date : 02/01/2011
Age : 24
Location : bt caves

View user profile

Back to top Go down

serahkan kpd Nya

Post  zack on Sun Jan 16, 2011 1:11 am

salam...
sye rase baek awk melakukan solat sunat istiharah kerana Solat Istikharah ini sangat-sangat di galakkan oleh Rasulullah sebagaimana disebut dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari;
Mahfum Hadis: Dari Jabir ra., ia berkata: “Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran. Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa:
“Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainy.

Selain itu awk juga perlu bawa berbincang hal cita2 awk dgn family.sye rase klo awk menerangkan kpd mereka,insyaallah mereka pasti akn setuju dgn pilihan awk kerana xder ibubapa yg nak melihat ank mereka ggl dlm hidop.Insyaallah... Smile

zack

Posts : 2
Join date : 15/01/2011
Age : 27

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum