KISAH SEDIH HIDUPKU.

Go down

KISAH SEDIH HIDUPKU.

Post  briar-rose89 on Thu Apr 07, 2011 9:32 pm

[justify]ASKUM...
SEKIAN LAMA SAYA MEMENDAM PERASAAN INI..KADANG-KADANG TERFIKIR JUGA UNTUK JADIKAN KISAH SAYA INI SEBAGAI SALAH SATU DRAMA DALAM DILEMA WANITA YANG DISIARKAN DI TV.MUNGKIN BAGI ORANG LAIN MASALAH SAYA TIDAKLAH BESAR SANGAT TETAPI HANYA TUHAN YANG TAHU APA SAYA RASA.
IBU DAN BAPA SAYA BERCERAI KETIKA SAYA KECIL LAGI DISEBABKAN DESAKAN DATUK YANG TIDAK BERAPA SUKAKAN BAPA. SAYA DILETAKKAN DI BAWAH JAGAAN IBU. SAYA TIDAK TAHU APA SEBABNYA DAN SEMASA SAYA BERUSIA 2 TAHUN, IBU BERKAHWIN LAGI. TADI SAYA LUPA MENGATAKAN BAHAWA IBU SAYA BERAGAMA KRISTIAN SEBELUM ITU. IBU MEMASUKI AGAMA ISLAM SETELAH MENGAHWINI SEORANG LELAKI MUSLIM DAN SAYA DIJAGA SEPENUHNYA OLEH DATUK DAN NENEK SEBELAH IBU. BAPA JUGA BERKAHWIN LAIN BEBERAPA TAHUN KEMUDIAN DAN SAYA AKUI SAYA TIDAK PERNAH MELIHAT WAJAH BAPA KECUALI MELALUI GAMBAR.
HASIL PERKAHWINAN KEDUA MEREKA, IBU MENDAPAT TIGA ORANG ANAK, IAITU DUA LELAKI DAN SEORANG PEREMPUAN. MANAKALA BAPA PULA SAYA AGAK KURANG PASTI KERANA TIDAK PERNAH BERHUBUNG. KETIKA SAYA BERUSIA 8 TAHUN, BAPA MENINGGAL DUNIA DLAM SATU KEMALANGAN JALAN RAYA DAN PADA KETIKA ITU, ISTERINYA SEDANG SARAT MENGANDUNG.SAYA LANGSUNG TIDAK BERASA SEDIH KERANA SAYA MEMANG TIDAK MENGENALINYA.
SEMAKIN HARI SAYA SEMAKIN MEMBESAR DALAM JAGAAN PENUH KASIH SAYANG KEDUA DATUK DAN NENEK SAYA. PADA SUATU HARI, KETIKA SAYA MASIH DI SEKOLAH RENDAH, DATUK DAN NENEK MEMBAWA SAYA UNTUK TINGGAL BERSAMA IBU DAN KELUARGA BARUNYA KERANA DATUK SUDAH BERSARA DAN MAHU IBU MENJAGA SAYA BERSAMA-SAMA. BILA TINGGAL DENGAN IBU, SAYA SELALU RASA TERSISIH. SAYA TIDAK PERNAH DITANYA APA KEHENDAK SAYA. SAYA SERING DIPUKUL HANYA KERANA MELAKUKAN KESALAHAN KECIL. SAYA SERING DIGELAR ANAK SYAITAN JIKA TERLUPA MENGIKUT APA YANG IBU MAHU. KADANG-KADANG SAYA JADI TAKUT SEBAB ORANG KATA SUMPAHAN IBU ITU BETUL. KETIKA ITU, ADIK LELAKI SAYA YANG KETIGA DAN ADIK PEREMPUAN BONGSU BELUM LAHIR LAGI. HANYA ADA SAYA DAN ADIK TIRI LELAKI YANG DI SINI SAYA GELARKAN 'F'. KASIH SAYANG IBU MEMANG KETARA SANGAT TERHADAP F. DUIT GAJINYA HABIS DIBELANJAKAN UNTUK F.
APABILA DATUK BERTANYA KEPADANYA SAMA ADA IBU ADA MEMBELIKAN SAYA SESUATU ATAU TIDAK, IBU AKAN MENJAWAB BAHAWA DIA SUSAH NAK BELIKAN SAYA SESUATU KERANA SAYA SELALU PILIH BARANG-BARANG YANG MAHAL PADAHAL BARANG-BARANG YANG SAYA MAHUKAN ITU HANYA BERNILAI BERAPA RINGGIT SAJA DAN KALAU DIBANDINGKAN DENGAN BARANG-BARANG F, MEMANG JAUH LAGI MURAH. NAMUN, SAYA TETAP BERSABAR.
PERNAH SUATU HARI, KETIKA ITU SAYA SEDANG SAKIT PERUT HENDAK KE TANDAS. SETELAH MEMBERSIHKAN TANDAS, SAYA KELUAR DAN F PUN MASUK KONONNYA UNTUK BUANG AIR BESAR JUGA. TIDAK BERAPA LAMA KEMUDIAN, F PUN KELUAR. IBU YANG DARI RUANG TAMU PULA INGIN MASUK KE DALAM TANDAS DAN TIBA-TIBA DIA MENJERIT MEMANGGIL NAMA SAYA.SAYA BERGEGAS KE TANDAS UNTUK MENGETAHUI APA YANG BERLAKU. BELUM SEMPAT SAYA MENDAPAT TAHU APA YANG BERLAKU, IBU MENGHENTAK KEPALA SAYA KE DINDING DAN BERKATA BAHAWA SAYA BUDAK SIAL, KENAPA CALITKAN NAJIS KE DINDING. SYA JADI BUNTU. SAYA TAHU INI KERJA F TAPI SAYA TETAP BERDIAM KERANA IBU TIDAK AKAN PERCAYA. PERNAH JUGA BILA SAYA INGIN BERMANJA DAN MEMINTA IBU KOREKKAN TELINGA SAYA, NAMUN DIA KOREK SEHINGGA TELINGA SAYA BERDARAH.
BILA SAYA SAKIT KUAT, IBU KATA ITU ALASAN SEMATA-MATA KERANA TIDAK MAHU MEMBUAT KERJA DI RUMAH. DIA MENYINDIR DENGAN MEMANGGIL SAYA TUAN PUTERI. SAYA MENANGIS DALAM BILIK. DATUK DAN NENEK TIDAK TAHU AKAN HAL INI KALAU TIDAK TENTU MEREKA AKAN MEMBAWA SAYA KEMBALI TINGGAL BERSAMA MEREKA. SEMUA BARANG KEPERLUAN SEKOLAH, SAYA AKAN BELI GUNA DUIT BIASISWA. DUIT BIASISWA ITU SAYA SIMPAN UNTUK KEGUNAAN MASA DEPAN. SELEPAS SPM, SAYA MENGAMBIL BIDANG PERUBATAN DI SEBUAH KOLEJ SWASTA KERANA TIDAK MENDAPAT TEMPAT DI IPTA SEDANGKAN KEPTUSAN SPM SAYA BAIK.
SEMASA DI KOLEJ, SAYA SELALU KESEMPITAN DUIT. DUIT BIASISWA TELAH SAYA HABISKAN UNTUK MASUK KE KOLEJ TERSEBUT. SAYA TERPAKSA MINTA KIRIM DUIT DENGAN BAPA TIRI. ITUPUN HANYA RM 50. SAYA BELAJAR DI KL, KOS HIDUP TINGGI DAN BILA SAYA MENGATAKAN TIDAK CUKUP, BAPA TIRI SAYA AKAN MENGATAKAN YANG SAYA SEORANG YANG BOROS. SAMPAIKAN BIL ELEKTRIK DAN AIR, SAYA TERPAKSA MINTA KAWAN DULU BAYARKAN. SAMPAIKAN BANYAK KAWAN YANG PERSENDAKAN SAYA. MEREKA SELALU KETAWAKAN SAYA. SAMPAIKAN ADA YANG BERKATA KEPADA SAYA KENAPA SAYA MEMASUKI KOLEJ ITU, IA HANYA UNTUK ANAK ORANG KAYA DAN ADA JUGA YANG KATA SAYA BERNASIB BAIK KERANA MEMASUKI KOLEJ ITU KERANA SAYA TIDAK PERLU BELI BANYAK PAKAIAN SEBAB KAMI MEMAKAI UNIFORM.MEREKA KATA TIDAK TAHULAH KALAU NASIB SAYA DI KOLEJ LAIN. SAYA JADI GERAM DAN SEDIH.
SAYA MENGAKUI SAYA TIDAK PANDAI MEMBODEK. KAWAN-KAWAN SEKOLEJ SEMUA AKAN MENBODEK PENSYARAH DAN PEGAWAI-PEGAWAI DI HOSPITAL. JADI, SETELAH TAMAT BELAJAR, MEREKA TELAH MENDAPAT KERJA DI TEMPAT YANG PADAHAL SAYA MASIH MENGANGGUR. PERNAH MEREKA KETAWAKAN SAYA KERANA SAYA MASIH BELUM BEKERJA PADAHAL SERING MENDAPAT CGPA TERBAIK DI KOLEJ. TERUS-TERANG BUKANLAH SAYA CWMBURU, TETAPI MEREKA MENDAPAT KERJA TERSEBUT KERANA ADA ORANG DALAM. BAYANGKAN, SEMASA PRAKTIKAL, MEREKA MENGURUT-URUT BELAKANG PEGAWAI LELAKI. SAYA GERAM KERANA DUNIA INI MEMANG TIDAK ADIL!!!!
SAYA JADI TERTEKAN. BANYAK HOSPITAL DARI KL YANG MEMANGGIL SAYA UNTUK PERGI TEMUDUGA, TETAPI IBU MENGHALANG KERANA DIA BIMBANG TENTANG TAMBANG DAN TEMPAT UNTUK TINGGAL. DIA TAKUT ANDAI SAYA DAPAT KERJA DI KL, KOS RUMAH SEWA MAHAL. DIA KATA DIA TIDAK ADA DUIT UNTUK SAYA LAKUKAN SEMUA ITU..SAYA TERTEKAN...SEMUANYA BERPUNCA DARIPADA SINDIRAN RAKAN-RAKAN DAN IBU YANG MEMENTINGKAN DUIT DARIPADA MASA DEPAN ANAKNYA.
KONONNYA, SETELAH GRADUAT, BAPA TIRI DAN IBU BERJANJI KEPADA SAYA BAHWA SAYA AKAN BELAJAR KERETA. SENANG NANTI KALAU NAK KERJA. MEREKA BERKATA, SEMINGGU SELEPAS GRADUAT, SAYA AKAN MENGAMBIL LESEN. BAYANGKAN BETAPA GEMBIRANYA SAYA KETIKA ITU.
NAMUN JANJI TINGGAL JANJI, IBU BERKATA BAHAWA F LEBIH SESUAI MENGAMBIL LESEN MOTOSIKAL KERANA DIA LELAKI. BOLEH DIHARAP. SAYA PULA KENA TUNGGU GAJI SENDIRI. F SERING GAGAL DALAM UJIAN MEMANDU NAMUN BERKALI-KALI IBU HANTAR DIA UNTUK BELAJAR SAMPAI LESEN DALAM GENGGAMAN. NAMUN, SAMPAI SEKARANG DIA MASIH GAGAL.
F MEMANG KURANG AJAR. DIA BUKAN SAJA MEROKOK KETIKA MASIH DI TINGKATAN 5, TAPI BERGADUH, BERGAUL DENGAN GENG DADAH, MINUM ARAK NAMUN IBU TETAP MEMANJAKAN DIA. SETIAPKALI IBU TEGUR, DIA AKAN PANGGIL IBU PERKATAAN YANG KOTOR-KOTOR SAMPAI IBU MENANGIS. NAMU IBU MASIH BERKATA....ANAK BERTUAH...SEDANGKAN BILA SAYA MELAKUKAN KESALAHAN KECIL SAJA, CONTOHNYA LUPA MENBASUH PAKAIAN, IBU AKAN PANGGIL SAYA ANAK SYAITAN.
KINI, SAYA HANYA BEKERJA DI SEBUAH KLINIK YANG JAUNYA CUMA 2 JAM DARI KAMPUNG HALAMAN. GAJI TIDAK BESAR DAN SAYA TERPAKSA MEMBAYAR SEWA RUMAH YANG MAHAL DAN KADANGKALA TERINGIN JUGA UNTUK BERGAYA SEPERTI RAKAN SEBAYA KERANA SAYA BARU BERUSIA 22 TAHUN. ADA DUIT LEBIH SAYA AKAN KIRIM KEPADA IBU. N AMUN IBU MENDESAK MAHUKAN LEBIH DAN DIA AKAN MENGAMUK KALAU SAYA TIDAK TURUTI. DIA PANGGIL SAYA ANAK BERDOSA. SAYA TERTEKAN. DIA SERING MINTA..DAN MINTA LAGI PADA BULAN YANG SAMA. SEDANGKAN SAYA KONONNYA MAHU BELAJAR KERETA DENGAN DUIT ITU KERANA SAYA AMAT PAYAH UNTUK TURUN KERJA DI WAKTU PAGI. BAYANGKAN, UNTUK KE RUMAH SEWA SAYA, TIDAK ADA TRANSPORT. SAYA TERPAKSA MERAYU SEORANG PAK CIK UNTUK MENGAMBIL SAYA DAN TIAP BULAN SAYA AKAN BAYAR TAMBANG. MUJUR DAI MAHU TETAP TIDAK DAPAT MENGAMBIL AWAL. DIA AKAN AMBIL PUKUL 7:45 AM SEDANGKAN KLINIK TEMPAT SAYA BEKERJA BUKA PADA PUKUL 7. NASIB DOKTOR MEMAHAMI. BILA BALIK, PAK CIK TERSEBUT AKAN SELALU TERLUPA UNTUK MENGAMBIL SAYA SEHINGGA SAYA TERPAKSA TELEFON. SEBAB ITULAH SAYA INGIN KUMPUL DUIT UNTUK AMBIL LESEN KERETA. BUKAN UNTUK BERSUKA-RIA.
TAHUN INI, KEPUTUSAN SPM F KELUAR. DIA GAGAL 4 SUBJEK DAN KEPUTUSANNYA TIDAK BAIK. NAMUN IBU BERKATA BAHAWA SISTEM PENDIDIKAN F DENGAN SAYA LAIN. DULU SAYA LAGI SENANG. KINI SUSAH. PELIKKKK...
IBU YAKIN F BOLEH JUGA MASUK UNIVERSITI TERKEMUKA DI MALAYSIA SAMPAIKAN DIA SELALU MINTA DUIT DARIPADA SAYA UNTUK BELI PIN UNTUK F. SEDANGKAN SAYA DULU, BILA MINTA DIA BELIKAN NO PIN UNTUK MASUK U, DIA CAKAP TAK PAYAH, BUKANNYA KAU MASUK NANTI..BUAT HABISKAN DUIT AKU SAJA...
SATU LAGI,DULU SAYA KRISTIAN. TAPI IBU DAN BAPA TIRI PAKSA SAYA MASUK AGAMA ISLAM SEDANGKAN SAYA CAKAP SAYA INGIN CARI LELAKI MUSLIM YANG BOLEH BIMBING SAYA UNTUK MENDALAMI AGAMA ISLAM DULU BARU SAYA SEDIA TAPI MEREKA TETAP PAKSA. SAYA JUGA TAKUT DENGANDATUK NENEK SAYA KERANA MEREKA PERNAH BERKATA, SEKIRANYA SAYA MEMELUK AGAMA ISLAM, MEREKA AKAN BUNUH DIRI. SEBAB ITULAH SAYA BELUM BERSEDIA. SAYA INGIN PASTIKAN KEADAAN STABIL. BUKAN BERMAKSUD SAYA TIDAK MAHU PELUK ISLAM, CUMA BELUM BERSEDIA..TAPI KINI SAYA SUDAH PELUK AGAMA ISLAM ATAS DESAKKAN IBU DAN BAPA TIRI.
PERNAH TERFIKIR UNTUK MEBUNUH DIRI TAPI TAKUTKAN TUHAN...briar-rose89

Posts : 1
Join date : 07/04/2011

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum